Ile gospodyń, tyle sposobów. A jak ja go gotuję?
Składniki:
![]() |
źródło: zdjęcie własne |
1 marchew
1 kość wędzona
kawałek pora
0,5 kg ziemniaków
przyprawy - pieprz, sól, kostka rosołowa,
ząbek czosnku
4 ziela angielskie
2 listki laurowe
mąka
boczek wędzony
Sposób wykonania:
Przygotowujemy wywar z kości wędzonej. Dodajemy pokrojone w kostkę marchew i ziemniaka, por, 1 kostkę rosołową, ziele i listek paski ząbku czosnku i doprawiamy do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez około 45 minut.
Do gotującego się wywaru wlewamy zakwas i mieszamy aż zupa ponownie się zagotuje. Można jeść taką rzadką, albo zagęścić niewielką ilością mąki z wodą.
Osobno gotujemy resztę ziemniaków i rozdrabniamy je z masłem. Na rondelku smażymy boczek pokrojony w kostkę.
Na uformowane na talerzu gałki ziemniaczane, łyżką polewamy tłuszczem i skwarkami boczku. Dookoła polewamy żurek.
Zamiast boczku można wrzucić do żurku kawałki kiełbasy i jeść z ugotowanym jajkiem. Bynajmniej i tak będzie dobre ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz