niedziela, 30 grudnia 2012

Podrażnij skutecznie podniebienie męża - Gołąbki

Wstyd się przyznać, ale dopiero wczoraj, po pierwszy w życiu zrobiłam gołąbki.  Zaprosiłam do kuchni teściową, która uczyła mnie krok po kroku jak zrobić to znane wszystkim danie i jak dobrze wypaść przez mężem.Pomogła mi je poukładać w brytfannie i poszła.
 Podczas,  gdy one się gotowały ja zastanawiałam się czy przypadkiem nie porwałam się z motyką na słońce. Mimo, że przygotowania były dość mozolne efekt (jak na debiut) był całkiem niezły.

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa
  • główka kapusty
  • 200 g ryżu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • 2 kostki bulionowe
  • 2-3 łyżki koncentrat pomidorowy
  • łyżeczka cukru
gołąbki

Sposób wykonania:

Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę na ok. 10 min. Po ty czasie wyjmujemy ją z garnka i obieramy wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. Obrana z wierzchnich liści kapustę z powrotem wkładamy do gotującej się wody. Po 10 min. znowu ją wyjmujemy i obieramy z wierzchnich liści. Wybieramy najładniejsze i największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwu ostrym nożem.
Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa, wbijamy jajko, przyprawiamy i wyrabiamy masę. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
Dno garnka, w którym będziemy je gotować wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. We wrzątku, w którym gotowaliśmy kapustę rozpuszczamy kostki rosołowe i zalewamy nim gołąbki. Gotujemy je ok 40 min. na małym ogniu. Kiedy już wyjmiemy je z garnka, część pozostałej po gotowaniu wody przelewamy do innego rondla, dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, gotujemy. Jeżeli sos jest za rzadki można zagęścić go mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz